U KULTURNOME CENTRU BRAĆE RADIĆ SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA „ANTUN I STJEPAN RADIĆ SINOVI TREBARJEVA“

Izložbu „Antun i Stjepan Radić sinovi Trebarjeva“ u srijedu 10. lipnja, svečano je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović. Otvorenju izložbe nazočili su i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa zamjenicima Ivanom Celjakom i Romanom Rosavcem, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Raksandić te brojni drugi gosti.

Ravnateljica Kulturnoga centra braće Radić Jasmina Jovev istaknula je kako Kulturni centar ima misiju promicati djelo i povijesni značaj braće Radić, očuvati tradiciju, običaje i baštinu Trebarjeva i martinske Posavine.

„Kulturni centar je središnje mjesto  očuvanja i edukacije o nasljeđu Antuna i Stjepana Radića, važnog za razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta Republike Hrvatske. Činimo to kroz izložbe, predavanja, radionice te suradnje s različitim obrazovnim, znanstvenim i kulturnim institucijama, ali i lokalnom zajednicom“, dodala je ravnateljica Kulturnog centra braće Radić.

Otvarajući izložbu ministar Božinović istaknuo je kako ga je ova izložba podsjetila na poznatoga hrvatskog povjesničara književnosti i pisca Antuna Barca, koji je pisao o „veličini malenih“ jer na ovom mjestu upravo fizički osjećamo tu veličinu, veličinu običnih ljudi, poteklih iz malih sredina koji su svojom intelektualnom veličinom i osobnom karizmom osvojili goleme duhovne prostore i ostavili duboke tragove ne samo u hrvatskoj nego i u svjetskoj povijesti.

“Vrednote koje su Antun i Stjepan Radić zastupali toliko su svevremene i univerzalne da se i danas čine aktualnima: pravo hrvatskoga naroda na samoopredjeljenje, privrženost stvaranju zasebne hrvatske političke zajednice, otpor prema unitarističkim i centralističkim režimima.

Rad na političkom organiziranju seljaštva pratio je rad na političkom i kulturnom prosvjećivanju te nacionalnom osvješćivanju hrvatskoga naroda. Svoja uvjerenja i dosljednost Stjepan Radić skupo je platio: političkim progonima, pritiscima, zatvorskim kaznama i naposljetku vlastitim životom” istaknuo je ministar Božinović.

Izložba “Antun i Stjepan Radić sinovi Trebarjeva” nastala je u suradnji Kulturnoga centra braće Radić i Gradskog muzeja Sisak. Autori izložbe su etnologinje Ivana Plavec i Katica Mrgić te profesor povijesti Ivica Valent.

Izložbe predstavlja presjek života Desnog Trebarjeva s kraja 19. i početka 20. stoljeća, kao i njegovih sinova Antuna i Stjepana Radića.

.