U KULTURNOM CENTRU BRAĆE RADIĆ ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP „ŽIVOT I DJELO ANTUNA RADIĆA“

U povodu 100-te obljetnice smrti hrvatskog etnologa, političara i publicista Antuna Radića Matica hrvatska i Kulturni centar braće Radić organizirali su znanstveni skup „Život i djelo Antuna Radića“. Skup je održan u Kulturnome centru braće Radić u Desnom Trebarjevu, rodnom mjestu Antuna i Stjepana Radića. Devet znanstvenika kroz svoja su predavanja približili život i djelo Antuna Radića, koji je nerijetko široj javnosti manje poznat zbog svog poznatijeg brata Stjepana.

Kroz predavanja znanstvenika Hrvoja Petrića, Mire Kolar, Željka Holjevca, Suzane Leček, Božidara Petrača, Damira Zorića, Jelke Vince Palua, Anđelka Akrapa i Milana Bešlića sudionici znanstvenoga skupa  dobili su jasnu sliku o hrvatskom velikanu Antunu Radiću – književniku, tajniku Matice hrvatske, osnivaču i ideologu Hrvatske pučke seljačke stranke, profesoru i znanstveniku, začetniku hrvatske etnologije, uredniku novina i publicistu te najvažnijem suradniku svoga brata Stjepana.

Sve sudionike i goste znanstvenoga skupa pozdravila je i zahvalila na dolasku ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev koja je naglasila kako je ovaj znanstveni skup samo jedan u nizu događanja koje Kulturni centar organizira s ciljem čuvanja uspomene na velikane hrvatske povijesti, Antuna i Stjepana Radića.

Božidar Petrač, književni tajnik Matice hrvatske naglasio je kako će radovi s ovog znanstvenog skupa biti objavljeni. Izrazio je veliko zadovoljstvo suradnjom s Kulturnim centrom braće Radić te dodao kako smatra iznimno važnim da se skupovi ove tematike održavaju upravo u Desnom Trebarjevu.

Predsjednica sisačko-moslavačke Županijske skupštine Ivanka Roksandić istaknula je da je Županija upravo i osnovala ustanovu Kulturni centar braće Radić s ciljem održavanja ovakvih i sličnih događanja. Dodala je kako je velik interes za ovaj znanstveni skup dokaz koliko su Antun i Stjepan Radić ukorijenjeni u martinsku Posavinu te da su jedni od najznačajnijih nositelja političke misli početka 20. stoljeća.

„Koliko Sisačko-moslavačka županija uvažava i cijeni hrvatske velikane, Antuna i Stjepana Radića, dokazuje i činjenica da je za svoj dan Sisačko-moslavačka županija upravo izabrala rođendan braće Radić, 11. lipnja“, zaključila je Roksandić.

.