TRADICIJE BOŽIĆA POSAVINE – u Kulturnome centru braće Radić održano predavanje i scenski prikaz o božićnim običajima Posavine

Kako su se naše bake i djedovi pripremali za blagdan Božića? Zašto se u kuću unosila slama? Što se blagovalo na Badnjak i Božić?

Ovo su samo neka od pitanja na koje je odgovor u sjajnom predavanju pod nazivom „Tradicije Božića Posavine“ donio dr.sc. Domagoj Sremić, prof. Okupljene je podsjetio na božićne tradicije koje se polako zaboravljaju, te podsjetio zašto ih je važno sačuvati za nove generacije.

Scenski prikaz blagdanskih običaja Posavine uprizorili su članovi KUD-a Martinčani koji ga, u nastojanju da sačuvaju božićnu tradiciju svoga kraja, izvode već desetljećima. Zahvalni smo što su nam ljepotu tradicije prikazali i u Kulturnom centru braće Radić.

Sažetak predavanja ”Božićni običaji Martinske Posavine”, upriličenog 19. prosinca 2019. godine u prostorijama Kulturnog centra Braće Radić u Trebarjevu Desnom

Cilj i svrha ovog predavanja bilo je oživljavanje uspomena na vrijeme 1. polovice XX. stoljeća te specifičnih božićnih običaja Martinske Vesi i Martinske Posavine. Pojašnavanjem i naglašavanjem značenja blagdana Božića te specifičnih seljačkih radnji i rituala, nastojalo se osvijestiti kako su se odvijali s točno određenom namjerom. Kroz sve običaje provlači se glavna tema plodnosti i uživanja u izobilju (primjerice, zazivanje i čestitanje ukućanima pri unošenju slame u kuću, ophođenje s gostima, vezivanje užetom, darivanje šljivovih grana i dr.), što je u seljačkoj društvenoj svijesti bilo duboko ukorijenjeno i prožeto s katoličkom vjerom i tradicijom, budući  da je feudalni društveni sustav samo pogodovao izrabljivanju i ponižavanju seljaka kao manje vrijednih društvenih subjekata. Seljacima je, stoga, blagdan Božića značio buđenje nove nade i boljeg života, što je u stvarnosti bilo vrlo slabo izgledno.

 

Dr.sc. Domagoj Sremić, prof.