Rođendan hrvatskog velikana Stjepana Radića svečano obilježen u Desnom Trebarjevu

Okrugla, 150. godišnjica rođenja Stjepana Radića posebno je svečano i sadržajno obilježena u njegovom rodnom Desnom Trebarjevu i Kulturnom centru braće Radić koji čuva i promovira bogato nasljeđe dvojice velikih političara što će posebno doći do izražaja do kraja 2021. koja je proglašena godinom Stjepana Radića u Sisačko-moslavačkoj županiji

Lik Stjepana Radića opet je dominirao njegovim rodnim selom kao nekad za vrijeme njegova života, ovoga puta kao milenijska fotografija koju je na kraju izuzetno bogatog dvodnevnog programa, Šime Strikoman snimio u Desnom Trebarjevu.

Otvorenjem izložbe “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra”, autora Ivice Valenta, u petak je otpočeo sadržajan program obilježavanja u organizaciji Kulturnog centra braće Radić koji je tihu svakodnevicu ovog malog sela kraj Siska pretvorio u mjesto susreta brojnih sudionika obilježavanja. Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić koji je nazočio otvorenju izložbe “Stjepan Radić – jučer danas sutra” tim je povodom istaknuo da je ova izložba važan presjek bogatog života Stjepana Radića te da predstavlja posebnost zahvaljujući nekolicini ekskluzivnih eksponata.

Naime, do kraja lipnja posjetitelji izložbe imat će priliku po prvi put vidjeti metak kojim je u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije u Beogradu 1928. srpski zastupnik Puniša Račić smrtno ranio Stjepana Radića, neumornog borca za prava hrvatskoga naroda. Metak je za ovu izložbu iz svoje privatne etnografske zbirke ustupio poznati teolog i crkveni povjesničar prof. dr. Juraj Kolarić.

Raritet izložbe predstavlja i posmrtna maska Stjepana Radića iz 1928. u vlasništvu Gradskog muzeja u Sisku čiji je autor Rudolf Valdec. To je jedna od tri maske izlivene iz gipsa. Još jedan zanimljivi artefakt predstavlja poprsje Stjepana Radića, koje je 1992. godine izradio akademski kipar Kuzma Kovačić, a za ovu je priliku posuđeno iz Ureda predsjednika RH u čijem je vlasništvu.

Neformalniji dio proslave 150. Radićevog rođendana bila je subotnja biciklijada “Od Radića do Radića” na kojoj je iz Petrinje startalo osamdesetak biciklista. Sunčan dan pružio je sudionicima biciklijade uživanje zelenilu uz Savu, a nakon zaustavljanja u Sisku stigli su u Desno Trebarjevo gdje s ih dočekali tamburaši. Uz grah i gulaš te tradicijske slastice, palačinke i koktele koje su pripremili kuhari Srednje škole Vrhovec, biciklisti su također proslavili rođendan Stjepana Radića. Za dvadesetak posjetitelja koji su poželjeli bolje upoznati ovaj kraj i njegovu povijest Kulturni centar braće Radić organizirao je turitički razgled po Trebarjevu i Martinskoj Vesi dok su djeca uživala u kreativno osmišljenom programu.

O njemu ravnateljica Kulutnog centra braće Radić Jasmina Jovev kaže: “Znajući da bi ovakva povijesna tema djeci mogla biti suhoparna i neprivlačna, u suradnji s vrsnom interptetatoricom baštine Ivanom Zrilić osmislili smo uzbudljivu potragu za blagom kako bismo probudili dječju znatiželju, ali i u njihove malene glave “posadili” spoznaju o značaju predanog borca za hrvatska prava koji je čak šest i pol godina svog života, braneći ih, proveo u zatvoru. Kako bismo im to što bolje ilustrirali napravili smo i malu zatvorsku ćeliju unutar Centra koja im je posebno privukla pažnju. Ujedno, potrudili smo se prikazati i posavsku svakodnevicu kojom je živio ovaj kraj u vrijeme Radića pa smo postavili i tradicijski posavski stol s mnoštvom zanimljivih predmeta, fotografija i recepata. Zaključno s milenijskom fotografijom Šime Strikomana s likom Stjepana Radića koja će biti lijepa uspomena na ovo obilježavanje mislim da smo uspjeli u namjeri da slavljenjem ideja i života Stjepana Radića, barem nakratko, u prvi plan stavimo hrvatsku povijest i vrijednosti koje on povijesno simbolizira. Njegovo ime je i danas simbol slobode, domoljublja i spremnosti žrtvovanja vlastite sloboode i velika nam je želja da bude, baš kao i ime njegova brata, bolje prepoznato na razini cijele Hrvatske čemu ćemo svakako težiti u svojim daljnjim aktivnostima”, istaknula je Jasmina Jovev.