KCBR

Dobro došli na web stranice Kulturnog centra braće Radić, ustanove u kulturi koja je osnovana s ciljem čuvanja uspomene na velikane hrvatske povijesti, Antuna i Stjepana Radića.

Kulturni centar braće Radić osnovala je Sisačko-moslavačka županija 2017. godine, a osnovna je djelatnost ustanove promocija nasljeđa braće Radić, Antuna i Stjepana. Kao što vam je poznato ova dvojica velikana i neumornih boraca za hrvatska prava rođena su  u Desnom Trebarjevu različitih godina, ali  istoga dana  – 11. lipnja. Upravo taj je dan odabran za Dan Sisačko-moslavačke županije pa to jasno ukazuje na važnost i značaj braće Radić.

Kulturni centar braće Radić smješten je u njihovom rodnom selu, Desnom Trebarjevu na broju 78.

Kroz stalni postav, predavanja, stručne skupove, izložbe, radionice, izdavačku djelatnost te kulturno-umjetničke programe Kulturni centar čuva naslijeđe braće Radić.

Kulturni centar čuvar je i tradicije, običaja, nošnji, pjesama i plesova martinske Posavine. Svakoga lipnja Desno Trebarjevo posebno oživi kroz manifestaciju „Radićevo“, Dan Sisačko-moslavačke županije, biciklijadu „Od Radića do Radića“ i tradicionalnu Županijsku smotru izvornog folklora „Martinski susreti“.

Dobro nam došli u Radićevo Trebarjevo!

VIZIJA

Vodeći primjer upravljanja, prezentacije i održivog korištenja kulturne baštine te središnje mjesto očuvanja  i edukacije o naslijeđu Antuna i Stjepana Radića, važnog za razvoj kulturnog i nacionalnog identiteta Republike Hrvatske.

MISIJA

Predstavljanje djela braće Radić kao i promoviranje materijalne i nematerijalne baštine na području martinske Posavine te koristeći suvremenu tehnologiju i informatizaciju, osmišljavanje modernih programa njenog oživljavanja i dostupnosti na dobrobit šire javnosti i svih skupina društva u svrhu unapređenja ponude i razvoja kulturnih sadržaja te interakcije lokalne zajednice, kulture i turizma.

Promocija nasljeđa braće Radić temelji se i na suradnji s drugim ustanovama iz područja kulture, obrazovanja, organiziranju stručnih i znanstvenih istraživanja te domaćoj i međunarodnoj suradnji s udrugama, pojedincima i ustanovama na području kulture i audiovizualne umjetnosti.

VRIJEDNOSTI

Poštovanje i ljubav prema baštini, izvrsnost, kreativnost, posebnost, rast i razvoj, suradnja i solidarnost.