Izložba Tradicija Posavine

U Kulturnom centru braće Radić u Desnom Trebarjevu, u ponedjeljak 11. studenoga otvorena je izložba fotografija Miroslava Arbutine – Arbe pod nazivom „Tradicija Posavine“.

Ova jedinstvena izložba fotografija rezultat je projekta kojeg su provodili Kulturni centar braće Radić i Foto klub Siscia obscura sa željom očuvanja dviju važnih povijesnih baština – umijeća izrade fotografija tehnikama povijesnih fotografskih procesa te narodnih nošnji i običaja martinske Posavine.

Ideja projekta bila je fotografirati stanovnike sela gornje sisačke Posavine u starim, autentičnim narodnim nošnjama i to pri sudjelovanju u radovima i narodnim običajima koji danas polako nestaju. Tako su Posavci za potrebe ovog projekta ponovno ručno brali i komušali kukuruz, ručno kosili svoje livade, prali rublje u hladnoj Savi. Spoj starih fotografskih tehnika i okom kamere zabilježenih svakodnevnih seoskih radova, stvorili su predivan spoj dviju baština koji od zaborava čuva izložba fotografija „Tradicija Posavine“.

„Izložili smo 40 fotografija izrađenih u starim fotografskim procesima koji se njeguju, kao živa baština, u Foto klubu Siscia obscura. Fotografije izložbe „Tradicija Posavine“ izrađivane su u tehnikama Cijanotipija, Van dajk i Gumoil, koje su se rabile prije gotovo 150 godina“, istaknuo je autor izložbe Miroslav Arbutina-Arbe.

Ravnateljica Kulturnoga centra braće Radić Jasmina Jovev naglasila je kako  projekt „Tradicija Posavine“ za cilj ima i podsjetiti na hrvatskog velikana Antuna Radića, sina Posavine i Desnog Trebarjeva koji se smatra utemeljiteljem hrvatske etnologije.

„Upravo smo stoga na 100. godišnjicu smrti Antuna Radića u Kulturnome centru braće Radić, uz niz drugih projekata, odlučili postaviti i ovu jedinstvenu izložbu koja od zaborava čuva uspomenu na velikane hrvatske povijesti, ali i vrijednu narodnu baštinu“, dodala je prilikom otvorenja ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev.

Organizatori su posebno zahvalili članovima Kulturno-umjetničkog društva „Martinčani“ za sudjelovanje u projektu „Tradicija Posavine“, kao i Sisačko-moslavačkoj županiji koja je novčano pomogla realizaciju projekta. Izložbu je pratio i kratak dokumentarni film autorice Stele Mutavdžije koji prati višemjesečni proces nastanka izložbe te donosi detalje projekta iza kamere.

Izložbu „Tradicija Posavine“ pred mnogobrojnom je publikom otvorio načelnik općine Martinska Ves Stjepan Ivoš koji je, uz čestitke za Dan Općine Martinska Ves i blagdan Svetoga Martina, izrazio svoje veliko zadovoljstvo što su ljepote narodnoga blaga Posavine i ovom izložbom sačuvane od zaborava.