Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” otvorena u Brnu

Nakon uspješnog predstavljanja u Pragu, gdje ju je vidjelo više od 8 tisuća posjetitelja, izložba o hrvatskom velikanu Stjepanu Radiću, otvorena je u ponedjeljak 6. rujna 2021. godine  u prestižnom prostoru Stare gradske vijećnice Brna. Njezinim otvorenjem nastavlja se obilježavanje 150. godišnjice rođenja Stjepana Radića u malom posavskom selu, Desnom Trebarjevu.

Organizator izložbe je Kulturni centar braće Radić koji je izložbu “Stjepan Radić- jučer, danas, sutra” autora Ivice Valenta, u Pragu i Brnu predstavio zahvaljujući potpori Sisačko-moslavačke županije, pomoći direktorice Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu Lidije Kovarik, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Češkoj Republici, Hrvatsko – češkom društvu, Turističkoj zajednici Sisačko-moslavačke županije te Gradu Brnu.

Izložba donosi pregled bogatog života i djelovanja Stjepana Radića, hrvatskog političara i književnika, koji je trajno povezao hrvatski i češki narod te  promicao češke vrijednosti u Hrvatskoj.

Ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev zahvalila je svima na pomoći u organizaciji i interesu za izložbu o Stjepanu Radiću. Naglasila je kako izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ donosi priču o životu i djelu hrvatskog velikana, ali predstavlja i prirodne ljepote, baštinu i tradiciju hrvatske Posavine.

„Ova je izložba posvećena Radićevu rodnom selu, Desnom Trebarjevu, gdje je napravio prve korake te obitelji koja ga je oblikovala i naučila ljubavi prema svom rodu i domovini. Izložba je to o povijesti, sadašnjosti i budućnosti suvremene misli Stjepana Radića, misli stvorene u prilikama u kojima je odrastao, koja ga je oblikovala i kojom će biti vođen ne samo hrabrošću već i fanatizmom u želji za realizacijom zacrtanih ciljeva.“

Na otvorenju izložbe, hrvatska veleposlanica u Češkoj Nj.E. Ljiljana Pancirov kao izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske dr.sc. Nine Obiljen Koržinek prije svega je zahvalila gradu Brnu na pomoći koju je uputio Hrvatskoj nakon razornih potresa, upravo kraju iz kojeg dolazi ova izložba. Veleposlanica je također prenijela pozdrave i potporu izložbi državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvatske izvan Hrvatske Zvonka Milasa.

Izložbu je svečano otvorila gradonačelnica Brna Marketa Vankova koja je pozdravivši okupljene naglasila kako uz odličnu kulturnu suradnju dvije zemlje imaju i izvrsnu suradnju na  gospodarskom, obrazovnom i turističkom području.